Youtube Creator Music BETA Çıktı , Felaket Mi Geliyor ? (Youtube Telifsiz Müzik Kullanma Yöntemi)
Create müzik(Youtube Telifsiz Müzik) beta aşamasından çıktı. Tüm Amerika kullanıcılarının erişilmesine izin verildi. Bu sayede sistemin hem iyi yanlarını hem de kötü yanlarını görmeye başlamış olduk. Create müziği bilmeyen arkadaşlar için hemen kısaca özetlemek istiyorum.
Greater müzik, Youtube’un geliştirdiği müzik lisanslama platformudur. Bu sayede popüler müzikleri telif hakkı olmadan lisanslı kullanabileceğiz. Elbette ki bunun şartları ve türleri var.
Temelde şu anda 3 tür de kullanabiliyoruz.
Birincisi önceden satın alma, yani müziğimizi önceden satın alabiliyoruz. İkincisi süre bazlı lisanslama. Örneğin bir müziğin 3 dakikanın 30 saniyesini bir dakikasını lisans duyabiliyoruz. Üçüncüsü ise en çok sevilen yöntem paylaşma yöntemiyle yani gelirinizi müzik şirketiyle paylaşıyorsunuz.
Elbette ki bu 3 paylaşma metodunun yani lisanslama modelinin de hem artı yönleri hem de eksi yönleri betadan çıktıktan sonra öğrenmiş olduk.
Kötü Yanları Nelerdir
Öncelikle gelin kötü durumlardan başlayalım. Bu özelliğin en kötü yanı sadece bir videoda kullanabilmemiz. Siz diyelim ki bir A şarkısını satın aldınız. Kanalınıza sadece yayınlanacak olan bir videoda kullanabilirsiniz. Diğer videoda kullanmak isterseniz tekrardan satın almanız gerekiyor. Bu diğer platformlar genelde şu şekilde işliyor. Aboneliğiniz sürdüğü sürece aynı müziği birçok videoda kullanabiliriz ve ekstra para ödemeniz.
Youtube burada her video için tekrardan müziği satın almamızı istiyor ya da diğer lisanslama modellerini kullanmamızı. Bir diğer sorunsa fiyatlandırmada çıktı. Fiyatlandırma konusu Youtube’un elinde değil. Yani buradaki müziğin fiyatlarını Youtube kendisi belirlemiyor.
Müzik sahipleri ve müzik hak sahipleri yani müzik şirketleri belirliyor. Bugün 10 tl olan bir müzik yarın 100 tl veya 1.000 tl olabilir. O yüzden buradaki fiyat değişikliği Youtube’a bağlı değil, müzik şirketlerine kalmış. Bunun da elbette ki kendi çıkarları doğrultusunda kullanıyorlar. Bu biraz sakıncalı bir durum. Bunun neden sakıncalı olduğunu birazdan anlayacaksınız.
Özgürlüğün Bedeli Mi?
Bu kadar serbest bırakılması ileride sorunlar yaratabiliyor, aynı zamanda fiyatlandırmada kitle bazlı fiyatlandırma da yapabiliyorlar. Yani 10.000 abonesi olana 10 tl’den verebilirken, müziği 100.000 abonesi olana 1.000 tl’den müziği satabiliyorlar. Yani bu da belki küçük kanalların işine yarayabilir ancak kitleniz büyüdüğünde size sorun çıkartabilecek bir özellik.
Gelir Paylaşma Modeli
En çok merak edilen şey gelir paylaşma modeliydi. Lisanslama türleri içerisinde en çok cezbeden cebimizden ekstra bir para çıkmadan yapabildiğimiz lisanslama modeli. Elbette ki bunun artıları ve eksileri de oldu. Şimdi öncelikle bu konuyu anlamanız için bir örnek üzerinden gidelim. Bir videonuz var ve bu videoda bir adet müzik kullandınız.
Video reklam gelirinden 100 tl reklam geliri kazandı. Bunun %55 sizin payınızadır. Sizin payınız dan sonra hemen şunu düşüneceksiniz, yüzde ellisi benim yüzde ellisi müzik şirketin. Bir nevi doğru %50 kısmı müzik şirketine gidiyor. Yani %27.5 müzik şirketine gitmiş oluyor. Kalan kısımdaki %27.5 kısım ise sizin değil, buradan da %2.5 oranda Youtube işlem masraf alıyor. Yani size bir müzik kullandığınızda %25 oranında kazanıyorsunuz aslında sistemde en büyük sorun bir müzik değil de birden fazla müzik kullandığınızda ki durumda başlıyor.
Çoklu Müzik Kullanımı Dikkat
Bu durumu şu şekilde anlatmak istiyorum, Buradaki formül basit müzik adeti artı bir şeklinde formüle başlıyoruz. Bildiğiniz gibi %55 bizimdi. 10 adet müzik kullandığınızı düşünün. 10 adet müzik kullanırsanız size gelecek olan gelir %4 evet kazandığınız videodaki reklam gelirinin sadece size düşen payıdır. Eğer biraz daha zorlarsanız %1 bile altına düşebilirsiniz.
Cebimize Ne Kadar Girecek
Kafanız karışmış olabilir. Hemen bunu bir örnekle açıklayalım. Örneğin videodaki reklam gelirinden 100 tl kazan, 10 adet müzik veya ses dosyası kullandınız. Bu videodan sizin kazanacağınız miktar 2.20 TL . Hadi gelin bunu bir de istisnai belgeden yararlanalım ve cebimize giren paraya bakalım. Bu da 1 TL 80 kuruş oluyor. 100 tl kazandırdığınız bir videodan cebinize sadece 1.80 kuruş giriyor. Fazla müzik kullandığınız durumda sistem kararlılıktan çıkıp size daha çok zarar veriyor. Bu sebeple gelir paylaşma modeli var diye birden fazla müzik kullanmayın. Yani abartılı sayıda müzik kullanmamaya dikkat edin.
Öncelikle 10 adet müzik size fazla gelmiş olabilir. Ancak konunun işleyişine kullanıcıyı uyandırmak istediğiniz hissiyat için kullanacağınız ses efektlerin de saydığınız zaman bu miktar gerçekten de çok büyük değil. Biliyorum biliyorum aklına da biraz karışmış olabilir ancak daha basit nasıl anlatabilirim bulamadım.
Müzik Lisanslama
Gelelim lisanslamadaki bombaya. İki tip lisansalama var. Birisi süreli lisanslama yani verdiğiniz parayla belli yıllarda kullanabiliyorsunuz. Bir diğeri ise süresiz kullanma yani müziği alıyorsunuz ve o videonuz için ömür boyuna kadar kullanabilirsiniz. Şimdi diyelim ki siz bir müziği lisanslı adınız ve bu müziğin kullanım haklarında bu lisans 2 yıl geçerlidir diye yazıyor. 2 yıl sonra tekrardan telife tabi olabilirsiniz. Telife tabi olmamak için önünüzde iki yol var. Video silmek ya da videodaki müziğin tekrardan telif parasını ödemek. Bu iki durumdan birini yapmadığınızda videonuz telif haklarına tabi olur. Yani şu anki telif yasaları geçerlidir.
Bu durum nasıl bir sıkıntıya yaşattı?
Şimdi onu söylemek istiyorum. Kullanıcılardan birinin yorumlarına göre yani betadan beri test eden biri kullanıcı şunu söylüyor. Kişi 178 adet bir yıllık lisans aldığını söylüyor. Alırken bunların hepsinden birer dolar ücret ödediğini söylüyor. Yani 178 dolara bu müzikleri kullanabilmiş. Ancak şu anda 178 adet videonun yani müziğin kullanım hakkı süresi dolmak üzere ve müziklerin en ucuz kullanım bedeli 10 dolara çıkmış durumda. Yani sizin 178 doları aldığınız müzikler şu anda 2.000 dolardan daha fazla bir ücrete tabi. Yani siz eğer videolarınızın kaldırılmasını istemiyorsanız 2.000 $ ödemek zorundasınız.
Kendisinin şöyle bir tavsiyesi var. Mümkün olduğunca süresiz lisanslı modellere bakın. Yani lisansların da süre belirten değil, ömür boyu kullanım hakkı verenlere bak ya da gelir paylaşma modeline.
Bir Sorun Daha mı?
Bir diğer sorun da şu oldu, arkadaşlar. Diyelim ki bir müzik şirketi bu modellemeleri herhangi birisinden yararlanarak müziğini piyasaya sundu. Bir gün kafasına dank etti ve sistemden çıkmak istedi. Sistemden çık hakları bulunuyor. Sistemden çıktıklarından sonra tekrardan telif yasalarına tabi olabiliyorlar. Yani bu şekilde örneğin siz gelir paylaşma modelini kullandınız. Ancak şu anda telife takılabilirsiniz. Ancak şu ana kadar deneyimlemelere göre hiçbir müzik şirketi bu tarzda bir yaptırım yapmamış. Bunun sebebi ise daha fazla gelir kazandıkları için onun yerine fiyat artırımına gitmişler.
İyi Haberlerde Var !
Her zaman hep felaket tellalı yapacak değilim. Bir de gelin iyi yönlerine bakalım. Popüler müziklerin kullanılması kanalların 10 ile 20 kat arasında daha hızlı büyümelerine sebep vermiş. Tabii elimizde net bir veri veya analiz göremiyoruz. Ancak kanalların müzik kullanmaya başladıktan sonra daha hızlı büyüdüklerini söylüyorlar. Bu da bence gayet mantıklı.
Bunlara ek istemez elbette ki gelirleri de arttı. Sistemde artan fahiş fiyatlar olmasına rağmen sistemi düzenli olarak kullanmaya devam edeceklerini söylüyorlar. Yani her ne kadar sistemsizden bir şeyleri götürüyor olsa da getirdikleri şu ana daha fazla gibi duruyor. Algoritma açısından da popüler kullanılan müziklerin diğer videoları oranla daha fazla önerildiği hakkında yorumlar yapılmış. Ancak elbette ki ben kendi gözlerimle bir analiz göremediğim için bu %100 kesin ne diyemem.
Bu durumu şortlar üzerinde etkisini de göz önümüzde aldığında olması çok muhtemel bir durum. Yani siz popüler bir müziği kullandıysanız aynı müziği kullanan farklı bir kanal önerme ihtimali daha yüksek. Elbette ki bu sistem doğru kullanıldığında çok güzel etkiler alabiliriz.
Creator Müzik Doğru Kullanımı
Örneğin kullanacağınız ses efektlerin aylık aboneliğini ödediğimiz müzik firmalarından satın alabiliriz. Daha ucuz maliyete getirebiliriz. Sonra creator müzik üzerine can alıcı bir müzik veya iki müziği kanalımızdaki o videoyu tahsis ederiz. Hem önermelerden hem de müziğin kendi etkisinden yararlanmış oluruz. Burada fiyat avantajının da göz önünde bulundurarak hareket etmeniz gerekiyor. Bu şekilde gelirlerinizi çok da düşünmeden videolarınızı paylaşabilirsiniz.
Hem algoritmada da dedikleri gibi öne çıkabilirsiniz ve popüler müzikleri nispeten daha kolay ulaşabilirsiniz. Şu anda youtube’daki ses kitaplığı, yani müzik kitaplığı hakkında da tereddütlerimiz olabilir. Müzik kitaplığı creator müzik sistemin içerisine dahil edilecek ve oradaki ücretsiz müzikler hala ücretsiz bir şekilde kullanılabilecek. Burada herhangi bir sorun yok.
Bu sistemi daha öncesinde daha detaylı bir şekilde anlatmıştım. Eğer o videoyu izlemediysen bu videodan sonra onu izlemeni tavsiye ederim. Bilgilerin daha iyi pekişmesi açısından. Sistem o tarafta daha fazla anlatmıştım. Şu anda sistemin sadece olumlu ve olumsuz yönlerini daha fazla inceledik.
Sizce Youtube Telifsiz Müzik için attığı bu adım nasıl ?
Bir dahaki videoda görüşmek üzere ben ümit sürekli bu konularda güncel kalmak için kanalıma abone olabilirsin. Videoyu beğenerek beni destekleyebilir ve yorumlar da aklına takılan soruları sorabilirsin. Bir dahaki videoda görüşmek üzere.
Bu tarz içerikler için tıkla
Playlist için tıkla
Peki Youtube kanalımıza abone oldunuz mu? http://bit.ly/2iNTD37